De wonderlijke terugkeer van een trouwring begint op 29 oktober 1944. Die dag vloog sergeant John Thomson met zijn Hallifax bommenwerper over Albanië. Aan boord geen bommen, maar hulpgoederen voor het Albanese verzet. Het was een maand voordat Britse en Amerikaanse troepen Albanië zouden bevrijden en het verzet was volop in actie tegen de Duitse bezetter.

Maar het toestel van Thomson raakte in problemen en stortte neer in de Albanese bergen. Pas in 1960 werden het vliegtuigwrak en lichaamsresten gevonden, waaronder een trouwring met de initialen 'J&J'. De vondst werd gedaan door Jaho Cala. Zijn wantrouwen jegens het Albanese communistische regime zorgde ervoor dat hij zijn vondst niet rapporteerde aan de autoriteiten.

Zijn hele leven droeg hij het geheim van de gevonden ring met zich mee. Pas op zijn sterfbed vroeg hij zijn zoon Xhemil om de rechtmatige erfgenamen van de ring op te sporen. Xhemil zocht daarop contact met de Britse en Amerikaanse ambassade.

Na drie maanden kwam de Britse ambassade tot de conclusie dat de gevonden ring van John Thomson moest zijn geweest. De initialen in de ring verwezen naar John en zijn inmiddels overleden vrouw Jane.

Maar voor de familie Thomson, en in het bijzonder voor Thomsons 92-jarige zus Dorothy Webster was het vandaag een bijzondere dag. Op het Albanese ministerie van Defensie kregen ze de verloren gewaande ring van hun overleden familielid terug uit handen van Xhemil Cala. Samen met een klein stukje van het wrak van de bommenwerper en de rots waarop deze te pletter sloeg.