Lees ons eerdere artikeltje ook hierover.
Een onschuldige zoekopdracht op YouTube verandert het leven van de toentertijd 17-jarige Lizzie Velasquez. De Amerikaanse heeft even geen zin in haar huiswerk, speurt naar een lekker nummer en komt terecht bij de video genaamd ‘De Lelijkste Vrouw ter Wereld’.
Ze klikt, kijkt en beseft: deze video gaat over mij.
De clip speelt een belangrijke rol in de documentaire die vandaag verschijnt over het leven van Lizzie. Hij duurt nog geen 8 seconden. Ze schrikt als ze de video voor het eerst ziet – op dat moment al 4 miljoen keer bekeken – maar niet eens zozeer door het bestaan ervan. “Mijn maag keerde zich om door de reacties die onder de video stonden.”
Een selectie:
‘Waarom zouden haar ouders haar houden?!’
‘Steek haar in brand!’
‘Zij zou zichzelf moeten doden.’
‘Ik zou spontaan blind worden als ik haar tegenkom op straat.’
En zo gaat het maar door. Velazquez leest elke opmerking. Het zijn er duizenden. “Ik huilde nachten achter elkaar. Ik dacht dat mijn leven voorbij was. Ik kon er met niemand over praten, zelfs mijn beste vrienden vertelde ik er niet over. Ik was zo geschokt dat dit was gebeurd.”
Lizzie, inmiddels 26 jaar oud, is geboren met lipodystrofie en het marfansyndroom, wat haar opmerkelijke uiterlijk verklaart. Ze is niet in staat om dikker te worden, hoe veel ze ook eet. Lizzie is 1 meter 57 en weegt amper 27 kilo. Ze is volledig blind aan haar rechteroog en slechtziend aan de ander.
“Als tiener keek ik in de spiegel en wenste ik dat ik mijn syndroom eenvoudig met water en zeep kon wegpoetsen. Het bezorgde me zoveel pijn in mijn leven. Als 13-jarig meisje constant gepest worden, is ondraaglijk.”
Het zijn haar ouders die ervoor hebben gezorgd dat Lizzie de wil houdt om te blijven leven. Nooit zeggen ze: waarom overkomt ons dit? En dus gaat Lizzie gewoon naar school, leidt ze het leven zoals ieder ander meisje. Altijd met dezelfde houding: kin omhoog, vriendelijk lachen en aardig doen, ongeacht hoe iemand haar behandelt.
Op een zeker moment besluit Lizzie dat het roer om moet. Van het negatieve wil ze iets positiefs maken. Ze besluit een eigen YouTube-kanaal op te starten, om op die manier te laten zien wie de mens achter '’s werelds lelijkste vrouw' is. Op die manier wil ze ervoor zorgen dat anderen ook zelfverzekerd kunnen zijn, ongeacht hoe je eruitziet. Inmiddels heeft ze ruim 300.000 abonnees.
Volgens Lizzie zorgen haar video’s ervoor dat gepeste mensen met iemand gaan praten, hulp zoeken of opstaan tegen pesters.
Nu vormt Lizzies levensverhaal de aanleiding voor de documentaire A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story. Volgens de regisseur van de film gaat het niet specifiek om Lizzie. Het vertelt, zo beweert zij, het verhaal van iedereen die ooit gepest is.
"Haar ervaring om iets positiefs te doen met een negatieve ervaring is universeel", zegt de regisseur. "Nadat Lizzie door de jaren heen steeds openhartiger werd, merkte ik dat mensen een verhaal willen waarbij iemand klaar is met de slachtofferrol en zegt: ik ga iets veranderen.”
Filmpje