Wetenschappers hebben namelijk een manier ontdekt om, met behulp van een virus dat voorkomt op tabaksbladeren, water tot drie keer sneller te koken. Voor u al juichend denkt aan hoeveel tijd u zal besparen bij het koken van uw pasta of aardappelen: de ontdekking geldt alleen voor de industriële wereld.
Wetenschappers van de Brexel Universiteit in Pennsylvania (VS) hebben een manier gevonden om water driemaal sneller te koken in industriële installaties. Goed nieuws voor energiebewuste bedrijven, want de ontdekking heeft als groot voordeel dat er zo veel energie wordt bespaard. Ook verlengt het de levensduur van waterboilers aanzienlijk. De voornaamste ‘partner’ van het onderzoeksteam was het tabaksmozaďekvirus, dat als beschermlaagje fungeert.
Bij het koken van water worden waterblaasjes gevormd. Die blaasjes vormen een luchtzak, waardoor het water tijdelijk wordt geďsoleerd van de installatie. Dat heeft als gevolg dat het water niet meer rechtstreeks in verbinding staat met het verwarmingselement, waardoor het trager kookt. Het bellendeken zorgt zo ook voor een droog oppervlak, wat de elektronische componenten in de boiler kan beschadigen. ‘Hetzelfde effect als een pan zonder water op een stoof’, zegt Matthew McCarthy, ingenieur aan de Brexel Universiteit.
Onderzoekers zijn vervolgens gestart met de zoektocht naar een coating die het oppervlak van de boiler nat houdt en de bellen afstoot. Het team van McCarthy kwam vervolgens uit bij het tabaksvirus, dat het oppervlak perfect vochtig weet te houden. Het virus wordt in het lab gekweekt op tabaksbladeren. ‘Wanneer de bladeren de ziekte goed te pakken hebben, gooien we ze in de blender en hebben we een groene soep’, vertelt McCarthy. Na twee dagen centrifugeren en chemisch scheiden houden de wetenschappers een geconcentreerd virus over. Zoals klimop zich aan de muur hecht, hecht het virus zich aan het oppervlak van de boiler. Een laagje nikkel maakt het virus vervolgens inactief.
Het virus doet zijn werk grondig. Het houdt het oppervlak vochtig en verdrievoudigt de hittetransfer. ‘In de toekomst kunnen we de toeppassing gebruiken in kerncentrales, computers of om elektronische apparatuur zoals radarsystemen vloeibaar af te koelen’, zegt McCarthy. Nog meer goed nieuws: het tabaksmozaďekvirus is niet schadelijk voor de mens.