Waarom vinden vrouwen bepaalde mannen eigenlijk zo mooi? Wat is er zo aantrekkelijk aan acteur Thijs Romer bijvoorbeeld? Zeker ook de mening van andere vrouwen, blijkt uit onderzoek.
Vrouwen vinden een man mooier als andere vrouwen hem knap vinden
Ben Jones van de Schotse universiteit van Aberdeen heeft 28 mannen en 28 vrouwen foto's laten zien van mannen. Een team van veertig vrouwen had de mannenfoto's uitgekozen als bijna allemaal even aantrekkelijk.
De test werkte zo: de testpersonen kregen tegelijkertijd de foto's van twee mannen te zien en hen werd gevraagd om aan te geven hoe knap ze beide mannen vonden. In een volgende test kregen ze de foto's nog een keer te zien, maar dan in combinatie met een derde foto van een vrouw. In sommige gevallen glimlachte de vrouw naar een van de twee mannen, soms was haar uitdrukking neutraal.
Nu het opmerkelijke: vrouwen blijken een man beter te waarderen als hij wordt toegelachen door een andere vrouw. Voor mannen geldt het tegenovergestelde. Jones en zijn collega's stellen in een artikel over hun onderzoek in The Proceedings of the Royal Society B dat vrouwen blijkbaar de mening van andere vrouwen een rol laten spelen bij het selecteren van een partner.
Zo gaat het in de dierenwereld ook, schrijven ze. Mannen daarentegen zien een andere man die door een vrouw wordt toegelachen als concurrent, zij reageren jaloers op de foto en geven hun 'concurrent' een laag cijfer. Als dit klopt zouden vrouwen Thijs Rmer - gekozen tot de best geklede man van 2007 - knapper vinden sinds Katja Schuurman in de bladen en op televisie blij lachend aan zijn arm hangt.