Het placebo-effect is al vele malen aangetoond, maar zelden zo sterk als tijdens een experiment uit 1983. 411 kankerpatinten kregen te horen dat ze door een nieuwe chemotherapie braakneigingen zouden krijgen en hun haar zouden verliezen. Een aantal van hen kreeg echter een placebo.

Na afloop van de behandeling bleek 30 procent van de patinten, die een placebo kreeg, hun haar te verliezen, 56 procent rapporteerde braakneigingen. Het experiment is recent nog eens overgedaan met dezelfde resultaten.

Volgens onderzoek van Judith Turner van de Washington Universiteit in Seattle waren placebos in 70 procent van de gevallen een effectief geneesmiddel voor rugpijn. Uit een andere studie bij astmapatinten bleek dat met water gevulde inhalators de luchtwegen deden uitzetten.

Het placebo-effect moet overigens niet worden gesimplificeerd tot positief denken. Een middel gaat niet beter werken puur omdat je zo positief bent ingesteld. Het geloof in goede resultaten moet zijn gebaseerd op objectieve verwachtingen die ontstaan door vertrouwen in de behandeling en de behandelaar.