Op de planeet Mars bevinden zich duizenden gletsjers. Die zijn alleen niet zichtbaar, omdat ze onder een dikke laag stof verscholen liggen.
Met radarapparatuur is aangetoond dat de gletsjers genoeg bevroren water bevatten om de planeet met een dikke laag ijs van ruim 1 meter af te dekken. Het gaat om ongeveer 150 miljard kubieke meter water.
Dat schrijven onderzoekers van het Niels Bohr Instituut aan de Universiteit van Kopenhagen deze week in het blad Geophysical Reseach Letter.
Op beelden van satellieten die rond Mars draaien, hebben de onderzoekers de vorm van de gletsjers kunnen waarnemen. Lange tijd wisten ze niet of het ijs bestond uit bevroren water (H2O) of koolzuurgas (CO2), of dat het om modder ging. De wetenschappers hebben nu kunnen vaststellen dat het om bevroren water gaat.
"We hebben metingen met radarapparatuur in de afgelopen tien jaar bekeken om te zien hoe dik het ijs is en hoe dat zich gedraagt'', zegt Nanna Bjørn Karlsson. "We vergeleken dat met hoe gletsjers zich op aarde gedragen, en daarvan konden we modellen maken.''