Volgens Franse media heeft paus Franciscus de benoeming van een nieuwe Franse ambassadeur in het Vaticaan geweigerd omdat hij openlijk homoseksueel is. Ambassadeur Laurent Stefanini werd 5 januari al voorgedragen als ambassadeur door president Hollande. Maar volgens de Franse krant JDD heeft de paus persoonlijk zijn veto uitgesproken tegen de benoeming. Sindsdien zijn de verhoudingen tussen Hollande en het Vaticaan flink bekoeld.

Stefanini zou volgens de Franse kranten alle kwaliteiten hebben voor de functie. Hij is katholiek en is jarenlang adviseur religieuze zaken voor de Franse regering geweest. Zijn kandidatuur is zelfs goedgekeurd door kardinaal André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs en fervent tegenstander van het homohuwelijk. President Hollande zou zich momenteel met tegenzin beraden op een nieuwe kandidaat. Inmiddels zijn drie personen in de race, alle drie heteroseksueel.

Het Vaticaan en de paus hebben nog niet gereageerd op alle commotie rond de benoeming. Naar verwachting zal een officiële verklaring uitblijven omdat de Rooms-Katholieke kerk zich niet wil branden aan het thema homoseksualiteit. In 2008 werd ook al eens een homoseksuele ambassadeur geweigerd en ook toen werd door het Vaticaan geen toelichting gegeven bij de weigering.