De Londense politie werd tijdens de spectaculaire juwelenroof in de Londense diamantwijk Hatton Garden gealarmeerd, maar gaf geen gevolg aan het signaal. Dat heeft Scotland Yard vrijdag gezegd. De politie ontving de waarschuwing, maar oordeelde dat een tussenkomst niet nodig was.

Een bewakingsdienst meldde op Goede Vrijdag om 00.21 uur lokale tijd dat een inbrekersalarm in een bedrijf in werking was getreden. Waarom de politie de oproep niet als dringend behandelde, wil Scotland Yard nu uitzoeken.

Tijdens het paasweekeinde hadden juwelendieven in de voor diamant- en goudhandel bekende wijk een zeventigtal kluisjes opengebroken en vermoedelijk een miljoenenbuit gemaakt. Wat de rovers juist buitmaakten, is nog niet bekend. Om in de kluiskamer in de kelder te geraken, waren de daders langs een liftkoker naar beneden geklauterd en hadden een twee meter dikke betonnen wand doorboord. Ze zijn vermoedelijk urenlang met een watergekoelde diamantboor bezig geweest om door het beton te geraken.

De speurders beschreven de plaats van de misdaad als “chaotisch”: de inhoud van enkele kluisjes, stukken puin, stof en achtergelaten materiaal van de inbrekers lag overal rondgestrooid.