Je houdt het misschien niet voor mogelijk, en toch zit het eraan te komen: er is een vrijwilliger gevonden voor de allereerste hoofdtransplantatie! De Rus Valery Spiridov heeft zich bij dokter Sergio Canavero aangemeld om zijn hoofd op een ander lichaam te zetten. Of het wel echt wetenschappelijk mogelijk is, en of het ethisch te verantwoorden is, is nog maar zeer de vraag.
Om het hoofd te transplanteren moet ieder vezeltje verbonden worden met het lichaam. Dat zijn er miljoenen!
De dertigjarige Rus lijdt aan de ziekte van Werdwig-Hoffman waardoor zijn gezondheid snel achteruit gaat. Daarom is hij wel bereid het risico te lopen om zijn hoofd op iemand anders’ lichaam te laten zetten. Het is de ietwat gekke Italiaanse dokter Sergio Canavero die al enkele jaren onderzoekt of het mogelijk is, die de transplantatie zal leiden. Hij stelde de techniek al voor in het vakblad Surgical Neurology International, en wil later dit jaar op een conferentie in New York andere onderzoekers rekruteren om mee te werken aan het project. 


Of misschien zeggen we beter 'zou leiden‘. Want niet alleen stellen veel medische experten zich de vraag of zo’n transplantatie überhaupt wel mogelijk is. Er is ook nog het ethische vraagstuk, want verwacht wordt dat niet veel landen zo’n operatie op hun grondgebied zullen toelaten. De gevolgen van een nieuw lichaam voor je hoofd zijn namelijk bijna niet in te schatten.



De verschillende chemische stoffen en verbindingen, die bij iedereen anders zijn, zouden er voor kunnen zorgen dat de man in kwestie compleet gek wordt, omdat het hoofd die verandering niet zou aankunnen. Dat zegt Arthur Caplan van het New York University Langone Medical Center aan The Independent. We hebben er helemaal geen idee van wat dat zou betekenen voor iemands mentale gezondheid. "Het zou kunnen leiden tot een tot hier toe ongeziene krankzinnigheid en de operatie zou 36 uur duren en er zouden meer dan 150 dokters en verplegers nodig zijn“, schrijft The Independent ook nog.

Het is niet de eerste keer dat een hoofdtransplantatie geprobeerd zal worden, al zal het wel de eerste keer zijn dat dat bij een mens gebeurt. In 1970 al probeerde een Amerikaanse neuroloog het om een aap van een ander lichaam te voorzien. Dat experiment liep echter faliekant af: het arme dier stierf na acht dagen omdat het niet kon ademen, en het was nog eens volledig verlamd op de koop toe. Volgens Canavero zijn de technologieën er ondertussen wel voldoende op vooruit gegaan om dat niet meer voor te hebben.