Nooit kreeg Joey Canales zo veel reacties op een video die hij op Facebook zette. Het was een filmpje waarin te zien was hoe de gehandicapte Amerikaan zijn kortingspasje voor het openbaar vervoer moest inleveren.

Reden: Canales kon zijn handicap niet aantonen. Een controleur op het station van San Diego nam deze keer geen genoegen met alleen het pasje, hij wilde ook een schriftelijk bewijs van de invaliditeit.

"Ik was samen met mijn vriend die ook zo'n pasje heeft. Hij had een schriftelijke verklaring over zijn beperking bij zich, ik niet. Daarop werd mijn pasje ingenomen."

Canales maakte van het voorval een opname met zijn mobiele telefoon. Daarop is te zien dat hij de controleur zonder protest zijn gang laat gaan.

De rolstoelgebruiker neemt de controleur niets kwalijk, ondanks het feit dat hij "overduidelijk" gehandicapt is. "De man deed wat hem is opgedragen."

Maar in het filmpje spreekt Canales wel de leiding van het vervoersbedrijf aan. "Dit gaat in tegen het gezonde verstand."

Zijn post op Facebook ontketende een storm van reacties. Het filmpje werd 20.000 keer gedeeld. "Daardoor kwam ik erachter dat het niet uniek is wat mij is overkomen."

Canales hoopt dat zijn filmpje de ov-bedrijven aan het denken zet. "Ik zal niet stoppen met proberen om dit beleid te veranderen."