De Belgische dierentuin Planckendael in Mechelen heeft een zeldzame, in het wild uitgestorven antilope gedood en aan roofdieren gevoerd. Dierenbeschermers zijn er woest over.
Planckendael doodt dieren waarvan de dierentuin er te veel heeft en die nergens anders naartoe kunnen, schrijft Het Laatste Nieuws. Vorige maand gebeurde dat nog bij een algazel, een in het wild uitgestorven antilopesoort, en twee bizons. De dieren zijn gedood en aan roofdieren gevoerd.
Algazellen bestaan alleen nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma's. Toch werd half maart een gezonde algazel gedood: pin in de hersenen geschoten en keel doorgesneden. De dierentuin zegt dat het alleen gebeurt als het echt niet anders kan.
Dierenbeschermers van de organisatie GAIA werden getipt door een medewerker van de dierentuin. Ze vinden de praktijken onaanvaardbaar en willen een klacht indienen als het beleid niet wordt aangepast.
FotoHet is wel erg gemakkelijk om moord en brand te gillen, als je niet zelf een hele dierentuin moet runnen. Als een dier boventallig is en nergens terecht kan moet er een oplossing gezocht worden. Er moet toch ook plaats zijn voor nieuwe generaties dieren.
En wat moet je met de gedode dieren doen?
Ik vind het goed dat die voor de andere dieren zijn.
Moeten ze anders de pan in bij de medewerkers van de dierentúin?
Dat is pas een akelig idee.
@stora: niets handel, de dieren mogen namelijk niet verkocht worden. Ze staan dan ook op de balans met een waarde van €0,00. Dieren worden wel onderling geruild om inteelt te voorkomen of collecties uit te breiden. Om bij de dierentuinen te horen die gebruik kunnen maken van dit systeem moet je aan veel eisen voldoen die door (in Europa) EAZA worden gecontroleerd. In de VS is dit AAZA en zo heeft elk wereld deel zo een organisatie. Verkoop je een dier wel dan ga je gelijk van de lijst af en ben je heel veel voordelen kwijt zoals kennis en dieren uitwisseling. Die uitwisseling is erg hard nodig om de dieren een goede manier van leven te kunnen bieden. dierentuinen hebben meerdere functies w.o. het beheer van genetische poel van verschillende dieren zoals olifanten etc. Dieren die je niet kent maakt onbemind en het zou zonder info over dieren veel slechter staan met de wild stand van dieren. Zeker die door over bejaging verdwijnen.
Voor prooidieren is het noodzakelijk om af en toe jongen te krijgen, dit hoort ook bij de natuur en daar verdwijnen ook wel eens dieren naar roofdieren.. En ik zie het verschil niet tussen het opfokken van een kalf van een koe en dit. Voor het roof dier is het wel een wereld van verschil. En de dierentuin ook, want die weet wat er met het prooidier is gebeurt wat betreft medicijnen en door de zorg voor de dieren zit er een betere spier/ vet verhouding in het prooidier voor de roofdieren. Immers een koe kalf is gefokt op de smaak van mensen en heeft vaak geen toegang tot kooi verrijking terwijl het dierentuin dier vaak wel op van alles mag klimmen, spelen, en niet gefokt is op de smaak van mensen. Door ook te letten op het voer van de prooidieren kan je ook voorkomen dat bv groeihormoonen en andere troep in het prooidier zitten.
aan.