Een naderende trein dreigt moedereend en haar kuikens te overrijden, maar Guido Dankerlui bedacht zich geen moment en sprong op het spoor om het gezin van een noodlottig einde te redden Heldhaftig? ,,Ik doe gewoon mijn plicht.”

“De eendjes liepen achter moedereend aan, terwijl er een trein naderde. De eendjes liepen op dat moment nog aan de rand van het treinspoor ,,Aangezien de trein nog niet zou stoppen, zouden de eendjes op het spoor worden geblazen en worden overreden”, vertelt de 34-jarige Vughtenaar aan het AD. ,,Ik dacht dat gaat niet goed.”

De Brabander seinde ‘als een gek’ naar de machinist dat hij moest stoppen. ,,Maar hij zag het niet snel genoeg. Twee of drie eendjes vielen op het spoor en de moeder volgde hen direct. Net als de rest.”

De treinbestuurder remde inmiddels, maar had nog steeds vaart. ,,Ik sprong snel op het spoor voor de trein helemaal tot stilstand kwam, in de hoop nog een paar eendjes te redden. De conducteur schreeuwde nog: ga van dat spoor af!”

De trein stopte enkele meters vlak voor de eendjes. ,,Met wat mensen en een conducteur konden we het gezinnetje veilig aan de kant helpen. We hebben ze verzameld in de paraplu van de kinderwagen van mijn dochter. Zij had niets door. De eendjes hebben we aan de andere kant van het hek gezet, waar ze doorheen kwamen. Eind goed, al goed.”
Filmpje