Niet alle bootvluchtelingen trotseren de golven van de Middellandse Zee in gammele bootjes. Wie een beetje meer betaalt, stapt gewoon op een luxe jacht richting Europa.
Voor een migrant op zoek naar een beter leven in Europa is de reis over zee niet zonder risico's. Ook de afgelopen dagen overleefden honderden migranten de oversteek niet.
De doden vallen vooral wanneer de mensensmokkelaars de bootjes opzettelijk laten kapseizen wanneer een andere boot in de buurt is. Wie zich op dat moment in het ruim bevindt, heeft geen schijn van kans.
Niet zo gek dus dat niet alle migranten kiezen, als ze dat kunnen, voor het gammele bootje. Want er zijn ook andere opties, zo blijkt uit een verslag van de politie op Ragusa (Sicilië) waarover de Italiaanse krant La Repubblica schrijft.
In de haven van Pozzallo, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Ragusa, geloofden ze maandag hun ogen niet toen er een luxe jacht met asielzoekers binnen kwam varen. Aan boord van het jacht Sagittarius waren 98 Syriërs en Palestijnen die per persoon 8.500 euro hadden betaald voor de reis. In ruil voor dat geld kregen ze een eerste klas oversteek van Turkije naar Italië in een jacht, inclusief eten en drinken.
Aan boord van de boot waren ook drie Syrische mensensmokkelaars. De politie ontdekte dit door de selfies op de mobiele telefoons van de mannen. De criminelen zijn gearresteerd door de politie. Naar schatting verdienden zij alleen al met deze reis ruim 800.000 euro.
Het gaat hier duidelijk om een andere vorm van mensensmokkel. Het jacht zond geen noodsignaal uit, maar probeerde gewoon op reguliere wijze aan te meren op Sicilië. Het was de bedoeling dat de mensenhandelaren vervolgens weer terug zouden gaan om een nieuwe 'lading' op te halen.
Maandag arresteerde de Italiaanse politie 24 leden van een criminele bende die vanuit Italië de grootschalige mensenhandel organiseren. Deze 'handelaren des doods' halen de migranten uit de detentiecentra op Sicilië, brengen ze in contact met familieleden, en regelen de doortocht naar Noord-Europa.
De criminelen beschikken over eigen 'gevangenissen' op Sicilië waar ze de migranten houden. Hoe dit in zijn werk gaat, weet de politie dankzij afgetapte telefoongesprekken. Op de vraag of hij wel genoeg plek heeft om al die mensen op Sicilië te herbergen, zegt mensenhandelaar Kiros: 'Jahoor, ik laat ze gewoon staand slapen. Op dit moment heb ik in een huis in Catania 117 personen. Gisteren heb ik er 40 naar Rome gestuurd en 11 naar Milaan. Op het moment dat ik het geld ontvang van personen die ik bij me heb, laat ik ze onmiddellijk vertrekken.'
Italië roept de andere EU-lidstaten op om gezamenlijk op te treden tegen de internationale cellen van mensensmokkelaar. Vooralsnog lijkt het erop dat een militaire operatie tegen deze criminele bendes opgenomen zal worden in de nieuwe Europese plannen voor het asielzoekersprobleem die volgende maand zullen worden gepresenteerd.