In Roemenië heeft de politie een bende opgerold die wordt verdacht van het trainen en opleiden van jonge criminelen. Er zijn veertien mannen gearresteerd, onder wie de vermoedelijke leider van de groep.

Volgens de politie noemde de bende zich de 'Academie van Roemeense Criminelen'. Ze leerden jonge Roemenen onder meer om razendsnel ramen open te breken en peperdure horloges te stelen. De bende is actief sinds 2013 en pleegde diefstallen in veel West-Europese landen, maar niet in Nederland.

Bendeleden staken zich tijdens hun rooftochten in dure merkpakken. Bij huiszoekingen is voor zo'n 10 miljoen euro aan auto's, juwelen en horloges in beslag genomen. Uit het politieonderzoek blijkt dat sommige mannelijke bendeleden vrouwenkleding droegen tijdens de diefstallen. Er waren meer dan 200 rechercheurs op de zaak gezet.

Bendeleden zochten vooral in het arme noordoosten van Roemenië naar nieuwe leden. De trainingen voor de criminele activiteiten werden gegeven in huizen met geblindeerde ramen, die speciaal voor de trainingen werden afgehuurd.