Gewetenloze individuen misbruiken de condooms die gratis door de overheid van Zimbabwe aan het publiek worden uitgedeeld, om er boenwas van te maken. Dit heeft het Nationale Netwerk van HIV patiënten bekend gemaakt. De condooms werden uitgedeeld in nachtclubs in Zvishavane en andere delen van de provincie Midlands. Het condoom misbruik heeft ook geleid tot de toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) in de provincie.
Volgens de statistieken, vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid en Child Care, is Zvishavane koploper in soa's met 150 mensen per elke 100 000 die lijden aan urethrale/vaginale afscheiding, terwijl 40 personen op de 100 000 worden behandeld voor genitale zweren.
Tijdens een bijeenkomst van de Nationale Aids Raad stelde Moses Chananuka de vraag aan de orde waarom condooms niet beschikbaar waren op openbare plaatsen en waarom ze vooral verkocht werden in nachtclubs.
In zijn reactie zei de Zimbabwe National Family Planning Council (ZNFPC) provinciale manager voor Midlands, Tinashe Nyanyiwa, dat het geen overheidsbeleid is dat condooms, die afkomstig zijn van de staat, worden verkocht. Echter, als gevolg van de economische situatie waarin iedereen probeert om geld op welke manier dan ook binnen te krijgen, hebben we berichten ontvangen dat mensen die condooms gaan verkopen. Dat is niet toegestaan en we roepen de de wetshandhavingsinstanties op om actie te ondernemen," zei hij. Mevrouw Gladys Takawira van het Ministerie van Gezondheid voegde hier aan toe dat het ministerie al snel meldingen kreeg van mensen die de condooms van klinieken hamsteren voor de verkoop om er boenwas van te maken, dit wordt nu onderzocht. Naar schatting leven ongeveer 1,2 miljoen volwassenen en kinderen met hiv in Zimbabwe. Minstens 660 000 zijn aangewezen op anti-retrovirale therapie (ART).
Het land is getuige geweest van een daling van de HIV-prevalentie tot 15 procent.