Onderwaterarcheologen denken dat ze voor de kust van het Afrikaanse eiland Madagaskar de schat van de beroemde Schotse piraat Kapitein Kidd hebben gevonden.

Duikers vonden een 50 kilo zware staaf van zilver en brachten de schat aan land op het eiland Sainte-Marie, vlak voor de kust van Madagaskar. Daar werd de schat sindsdien bewaakt door militairen. Inmiddels is de zilverstaaf met een officiŽle ceremonie overgedragen aan de overheid van Madagaskar.

De bekende Amerikaanse archeoloog en duiker Barry Clifford vond de 17de-eeuwse zilveren staaf en zegt dat het zilver van origine uit Bolivia komt. Het schip waarbij de zilverstaaf gevonden werd, is volgens Clifford en zijn team gebouwd in Engeland.

Onderzoek naar de zilverstaaf en het hout van het scheepswrak moet uitwijzen of het echt om de befaamde schat van de piraat gaat. Kidd zelf heeft in ieder geval niet lang van zijn zilver kunnen genieten. Hij werd in 1701 opgehangen in Londen, waarna zijn lichaam in teer werd gedoopt en langs de Theems tentoongesteld.