Twijfel jij wel eens of je geld moet geven aan een vreemde? Bjorn Paree gaf vorige week 20 euro aan een meisje dat hem op het station aansprak. Hij kon toen nog niet vermoeden welke gevolgen die gulle daad zouden hebben.

Op Facebook schrijft Paree dat hij op 28 april tijdens zijn gebruikelijke treinreis naar zijn werk op Schiphol staat te wachten, als een meisje hem aanspreekt met de vraag of hij misschien wat kleingeld voor haar heeft. "Ze ziet er 'normaal uit', maar wat opvalt zijn de rode ogen... tranen?", schrijft Paree.

De dag na Koningsdag heeft Paree, die normaal geen munten bij zich draagt, alleen een 2 euromunt in zijn portemonnee. "Het is een Olympische munt, die mag ik van mezelf niet uitgeven. Heb thuis een pot met vele Olympische munten. Een persoonlijke verzameling", noteert hij.

Verder heeft hij 'enkel nog papiergeld'. "Ik kijk naar het meisje en heb het gevoel dat ze écht geld nodig heeft." En dus geeft Paree haar 20 euro. "Ze zegt nog net 'Dank je wel' en rent dan de trap op."

Op 7 mei staat hij opnieuw op Schiphol, als hetzelfde meisje hem weer aanspreekt en vraagt of hij tijd heeft voor een kop koffie. Ze vertelt Paree dat ze al bijna drie jaar thuis zit zonder baan en leeft van een uitkering. "Vorige week dinsdag had ze 2 belangrijke afspraken: de begrafenis van haar oma en een sollicitatiegesprek. Haar geld zou die 28e gestort moeten worden maar toen zij op haar rekening keek om 07:30 was er nog niets bij geschreven." Het meisje vroeg een conducteur of ze mocht zwartrijden, maar dat werd geweigerd en dus besloot ze mensen om geld te vragen. Paree op Facebook: "Ik was de eerste aan wie ze het vroeg en dankzij mij was ze op tijd voor de begrafenis en voor het sollicitatiegesprek."

Hij meldt dat het meisje is aangenomen bij de baan waarvoor ze 28 april solliciteerde. "Na bijna 3 jaar van armoede lacht het leven haar weer toe."

Op Facebook blijven de likes en reacties binnenstromen. Mensen hebben veel respect voor de actie van Paree: "Jou kennende, geloof ik het dat het echt gebeurd is. HULDE, Bjorn."