Het zou een geweldig verhaal zijn voor het VTM-programma Rijker dan je denkt.

Een Amerikaans schroothandelaar kocht een gouden ei op een rommelmarkt om te laten omsmelten. Hij had daar 10.000 euro voor betaald, de prijs van het goud.

Maar nadat hij een artikel op The Telegraph las, kwam hij erachter dat hij een echt Fabergé-ei had gekocht, een kunstsieraad dat tsaar Alexander III destijds aan zijn vrouw had gegeven. De waarde van het ei loopt op tot 23 miljoen euro.

Het gaat om een gouden ei op een standaard. Het is ongeveer acht centimeter groot en versierd met saffieren en diamanten. Binnenin zit een horloge van het luxe merk Vacheron Constantin.

Nadat hij het kunstvoorwerp gekocht had, zocht hij iemand aan wie hij het kunstvoorwerp kon doorverkopen. Niemand wilde meer dan de aankoopprijs van 10.000 euro betalen. Uit wanhoop besliste hij de woorden “ei” en “Vacheron Constantin” te googelen. Een gouden zet, want zo realiseerde hij zich dat zijn kunstvoorwerp een van de acht verloren Fabergé-eieren is.

De man zocht een juweelexpert in Londen en toen hij hem de waarde van het ei vertelde, viel hij steil achterover van verbazing. “Het is als Euromillions winnen, maar dan beter want ik hield vast aan mijn idee dat mijn investering zou opleveren en ik was te koppig om het te verkopen met verlies.”

Het ei is één van de acht Fabergé-eieren die verloren gingen rond begin 1900. Er werd lange tijd verondersteld dat het omgesmolten zou zijn. U kan het ei bezichtigen van 14 tot 17 april in de hoofdzetel van Wartski in Grafton Street, Mayfair in Londen.
Foto