Er is een groot verschil tussen 'internationale' uitgiften en nationale uitgiften. De gewone euromunten, van 1 cent t/m 2 euro, kunnen en mogen in alle eurolanden worden gebruikt als wettig betaalmiddel. Elk land mag natuurlijk elk jaar twee herdenkingsmunten uitgeven met een nationaal of internationaal thema, maar dit moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. België was van plan om de Slag bij Waterloo op een 2-euromunt te vereeuwigen, maar daar was Frankrijk op tegen.
Quote Verzamelaarsmarkt.nl:
Landen mogen speciale 2-euromunten uitgeven, maar het ontwerp moet wel worden goedgekeurd door de Europese Raad van Ministers. Zo gaf Duitsland een munt uit ter ere van de 25-jarige hereniging van het land en herdacht Frankrijk D-Day op deze manier.
Frankrijk maakte in de raad officieel protest tegen de munt. "Deze munt heeft een negatieve connotatie voor een deel van de Europese bevolking. We moeten ons juist richten op het bevorderen van eenheid en samenwerking in de monetaire unie", schreef de regering.
Of je het hier mee eens moet zijn of niet zullen we terzijde laten. Het gaat erom dat een ontwerp voor een munt die overal terecht kan komen niet negatief mag uitpakken voor een euroland.
Zo'n Belgische munt van 2,5 euro is een aparte categorie. In Nederland kennen we de zilveren vijfjes (soms tientjes) en gouden tientjes, en veel eurolanden geven zulke speciale herdenkingsmunten uit. Het verschil is dat deze munten alleen wettig betaalmiddel zijn in het land van uitgifte. Met het Vredespaleis-vijfje mag je dus niet in Duitsland betalen (officieel). Omdat deze munten toch vooral bedoeld zijn als verzamelobject, gaan dezelfde regels niet op. De munten zijn immers méér nationaal dan ontwerpen op een munt van 2 euro. België kan dus heel makkelijk de klacht van Frankrijk omzeilen via deze oplossing. Nederland geeft nu ook een Waterloo-vijfje uit, en daar hoor je niemand over. Voor ons is het een belangrijke, nationale gebeurtenis, daar heeft Frankrijk maar mee te leven
.
Ik heb een leuke catalogus in de kast staan waarin elk euroland staat vermeld met alle uitgaven. Het is niet ongebruikelijk dat landen munten van 5, 10, 20, 50, 100 etc euro uitgeven. Frankrijk doet daar een schepje bovenop door munten van 5000 euro te maken (slechts een handjevol exemplaren, natuurlijk). En zie je die 'vreemde' munten ooit? Nauwelijks, dus vervuiling van het betaalverkeer hoef je niet te vrezen.
Laatste edit 16-06-2015 09:00