Een Britse moslima heeft van de rechtbank te horen gekregen dat haar jilbab een veiligheidsrisico vormt. Door haar lange gewaad zou ze op de werkvloer zomaar kunnen struikelen.

De vrouw, Tamanna Begum, zou stage gaan lopen bij kinderdagverblijf Barley Lane Montessori in de plaats Ilford in Essex. Tijdens haar sollicitatiegesprek werd ze door de manager gevraagd haar outfit ietsjes in te korten. In ieder geval tot een lengte waarbij het gewaad niet tot over haar voeten valt, aldus Daily Mail.

Begum wilde dat eerst met haar familie bespreken, maar besloot vervolgens niet op te komen dagen op haar eerste werkdag. Ze diende een klacht in wegens religieuze discriminatie. Het verzoek van de manager vond ze beledigend.

'Ik kan er gewoon mee springen'

Volgens Begum is haar gewaad uitermate veilig, want ze kan er ook gewoon mee hardlopen. Over dingen heen springen lukt trouwens ook prima. De rechtbank was niet overtuigd en oordeelde dat een jilbab of boerka wel degelijk een gevaar vormt. Omdat zulke gewaden tot over de voeten reiken, zou mevrouw Begum er tijdens haar werk op het kinderdagverblijf over kunnen struikelen.