Twee leerlingen van scholengemeenschap Bogerman uit Sneek hebben te horen gekregen dat ze alsnog zijn gezakt door een fout van de school. Die gebruikte een foute normering bij het nakijken van de scheikunde-examens.

De havisten konden vorige week feest vieren, omdat hun verteld was dat ze geslaagd waren. Gisteren werden zij gebeld met de boodschap dat hun eindcijfer is verlaagd, waardoor ze hun diploma alsnog mislopen.

"Wij rekenen onszelf dit zwaar aan", zegt een woordvoerder. "Wij kozen ervoor een examen af te nemen dat volgend jaar niet meer gebruikt wordt. Bij het beoordelen van de examens is echter de normering van het reguliere programma gebruikt. We zullen de leerlingen waar nodig ondersteunen."

Herexamen

Dit jaar konden scholen nog kiezen tussen het zogeheten 'bezemexamen', dat is gebaseerd op oudere lesstof, en het reguliere examen. De examenprogramma's hebben een andere normering, die wordt toegepast nadat de examens zijn nagekeken door een eerste en een tweede corrector.

In totaal maakten 59 leerlingen havo-eindexamen scheikunde en werd van 23 leerlingen het eindcijfer naar beneden bijgesteld. De scholengemeenschap laat weten dat alle leerlingen de mogelijkheid krijgen om herexamen te doen.

De eerste herexamens zijn vrijdag. Eind augustus is er een tweede mogelijkheid om te herkansen. "Een van de leerlingen is al aan de slag gegaan", vertelt een woordvoerder van de school. "Het is natuurlijk verschrikkelijk als je de vlag al uit hebt en dan te horen krijgt dat je weer opnieuw moet beginnen."