Bij het naspelen van de Slag bij Waterloo, ter nagedachtenis aan de bloedige veldslag 200 jaar geleden, is donderdag een dode gevallen. Bij de vuurwerkshow vielen drie gewonden. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

Het is nog onduidelijk waaraan de deelnemer is overleden. Tijdens de festiviteiten vandaag kreeg een Britse bezoeker een hartaanval. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden. Voor zijn leven wordt gevreesd.

Tijdens de show met vuurwerk, die Inferno heette, liepen donderdagavond drie mensen brandwonden op. Een van hen, een Brit, raakte zwaargewond. Het was een figurant van de show. De man, die naar een brandwondencentrum moest, is niet meer in levensgevaar. De twee andere gewonden konden ter plaatse worden verzorgd.

Aan de reconstructie van de slag, die vrijdag- en zaterdagavond plaatsvindt, nemen 5000 re-enactors uit 52 landen deel. Re-enactors zijn amateurs die historische veldslagen naspelen. NRC-correspondent Tijn Sadée interviewde een aantal deelnemers:
“Je moet je eigen paard meenemen en je eigen uniform en musket financieren. Wie meedoet is een fanaat.” In het Vlaamse Oostmalle rekent Ron Van Dyck voor wat het hem kost. “Sabel: 175. Laarzen: 300. Officiersband: 75. In totaal kom ik, zónder paard, uit op ruim 1.000 euro.”