Natuurliefhebbers verstoren bewust en onbewust steeds vaker de broedgebieden van vogels. Met hun smartphones spelen zij bijvoorbeeld vogelgeluiden af om een vogel tevoorschijn te lokken. Dylan Verheul, oprichter van natuurwebsite www.waarneming.nl, maakt zich zorgen. ,,Als grootste natuursite van Nederland hebben wij de verantwoordelijkheid om mensen er steeds op te wijzen dat ze te gast zijn in de natuur.
Wie een digitale vogelgids-app raadpleegt, kan leren om vogels op hun zang te determineren, maar het is volgens Verheul aan de gebruiker van de app om dat in alle rust thuis te doen. Je kunt de geluiden namelijk ook inzetten om vogels te lokken.

In het broedseizoen triggeren de app-geluiden de territoriumdrift van een vogel, die zijn energie dan verspilt aan het verjagen van een niet-bestaande indringer. Zo gaat er kostbare energie verloren voor het bouwen van een nest of voor het broedproces'', aldus Verheul. In de Nederlandse flora- en faunawet staat dat het verstoren van broedgebied strafbaar is.