Steeds vaker worden winkeldieven aangehouden die babymelkpoeder hebben gestolen. Ook worden regelmatig grote hoeveelheden in auto's aangetroffen waarbij sprake is van heling of diefstal. In ruim een jaar tijd zijn er zo'n 900 meldingen gedaan over diefstal van babyvoeding. Een jaar geleden waren er nauwelijks meldingen.

Volgens de politie is het grootste deel van de diefstallen niet voor eigen gebruik, "Het zijn opkopers, helers die deze goederen van de winkeldieven afnemen. En daar verdienen de winkeldieven aan", aldus een politiewoordvoerder.

'Witheet'

Winkeleigenaar Edwin Legebeke uit Doetinchem: "Het is nu de tweede keer dat er bij mij in de winkel wordt gestolen. Ze gaan zo geraffineerd te werk, voor je het weet zijn ze weg. Ik word er witheet van." Voor Legebeke was dit aanleiding om de beelden direct dezelfde dag op Facebook te zetten: "Het maakt de daders ook niet uit dat ze gezien worden. Ze doen geen enkele moeite om hun gezichten af te schermen. De risico's nemen ze voor lief."
Volgens Detailhandel Nederland zijn de 900 meldingen bij de politie het topje van de ijsberg. Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit: "Het gaat om georganiseerde misdaad. Een netwerk dat elkaar goed kent. Ze komen uit Oost-Europa, denken dat hier veel te halen valt. Het treft niet alleen winkeliers maar er wordt ook veel ingebroken of uit auto's gestolen. Er gebeurt al wat tegen, maar er is nog te weinig capaciteit bij de politie om ze aan te pakken. Deze bendes gaan door heel Nederland. Als je daar specifiek achteraan kunt, kun je het stoppen."

De grote vraag naar babymelkpoeder in China wordt veroorzaakt door het melamine-schandaal in China in 2008. Toen werd bekend dat ongeveer 53.000 Chinese baby's naar het ziekenhuis moesten omdat ze melkpoeder hadden binnengekregen dat melamine bevatte. Uiteindelijk overleden er zes baby's en werden meer dan 300.000 kinderen ziek.

Naast de diefstal worden er ook veel pakken gekocht in winkels om die vervolgens weer door te verkopen. Volgens Peter Ho, hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling, gaat het om enorme hoeveelheden. "Het begint met runners. Die gaan langs verschillende winkels. Ze werken in teams samen. Die pakken worden naar opslagplaatsen, loodsen gebracht en vervolgens verscheept of per vliegtuig vervoerd."

In bijvoorbeeld Hongkong wordt de babyvoeding in teams lopend naar het vasteland gebracht, zegt Ho. "Ze lopen bijvoorbeeld naar Shenzhen, waar verschillende distributiekanalen zijn. Dat zijn kleinere winkels, maar er wordt ook doorverkocht via internet of bevriende relaties. Het is een hele grote handel. Een pak kost hier in Nederland 12 euro, in China gaat de prijs vijf, zes keer over de kop."

In een reactie laat de politie weten dat er gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd en de aard en omvang breder wordt gekeken naar het probleem van de babyvoeding. Daarnaast is er regelmatig overleg met de betrokken marktpartijen waar ook gekeken wordt naar preventiemogelijkheden.