Eén op de vijf aangiftes bij de politie verdwijnt zonder nader onderzoek in de prullenbak, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. En dat terwijl de politie burgers oproept om zo veel mogelijk aangifte te doen.
Tienduizenden aangiftes worden door de politie zonder enig serieus onderzoek aan de kant geschoven. Dat gebeurt ook bij misdrijven die voor slachtoffers zeer ingrijpend zijn, of waar een dader in beeld is. RTL Nieuws onderzocht ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen.
Voor het eerst is te zien wat er met de aangifte van slachtoffers gebeurt. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:
Bij 37 procent van alle aangiftes (134.000 in getal) wordt de zaak opgehelderd. Er zijn één of meerdere verdachten aangehouden en die moeten vervolgens voor de rechter verschijnen of worden op een andere manier gestraft. Vooral bij ernstige zaken, zoals moord, doodslag en zware mishandeling, lukt het de politie daders op te sporen.
Maar bij het merendeel van de aangiftes blijft het misdrijf onopgelost. Bij 42 procent (153.000) start de politie wel een onderzoek, maar zijn er uiteindelijk te weinig aanknopingspunten om een dader te vinden. Onderzoek naar woninginbraken en straatroof leveren vaak geen verdachten op.
Bij 21 procent (76.000) van alle aangiftes gebeurt er zelfs helemaal niets. De zaak gaat gewoon rechtstreeks de prullenbak in. Uit de cijfers blijkt dat vooral autodieven weinig hebben te vrezen van de recherche. Van de aangiftes van autodiefstal werd driekwart - dat zijn er 17.000 - vrijwel direct aan de kant geschoven.
Opmerkelijk is dat 35.000 aangiften van woninginbraak direct de prullenbak in verdwijnen, terwijl dat misdrijf veel impact heeft op de slachtoffers. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie staat dat in principe naar elke aangifte van woninginbraak onderzoek moet worden ingesteld.
Het komt ook zeer regelmatig voor dat een onderzoek is begonnen en een dader in beeld is, maar dat het rechercheonderzoek wordt beëindigd. Bijna 10.000 keer verdween zo’n zaak in de prullenbak, vaak omdat er te weinig rechercheurs beschikbaar zijn.
Volgens de politie trekt RTL Nieuws onjuiste conclusies op basis van de verkregen gegevens. Het aangifteregistratiesysteem BOSZ zou niet geschikt zijn om prestaties te meten, zegt de politie. Lees hier waarom RTL Nieuws de gegevens toch publiceert.