Een kat die in het westen van Japan eigenhandig een spoorlijn van de ondergang redde, is onder toeziend oog van liefst 3.000 mensen begraven.

De zestienjarige Tama was de beroemdste poes van het land. In haar eentje wist ze de verlieslijdende regionale spoorlijn van het prefectuur Wakayama te redden van de ondergang. De poes was zo geliefd dat ze na haar dood tot godin van het shintoïsme werd verheven. Dat schrijft The Guardian.

Tama, oorspronkelijk een zwerfkat, streek neer in het onbemande Kishistation in de stad Wakayama en maakte dat tot haar thuis. Het duurde niet lang of iedereen wilde de poes zien die, vanaf 2007 getooid met spoorwegpet, de reizigers op het station verwelkomde. Voor de komst van de kat draaide de spoorlijn jaarlijks een miljoenenverlies. In de loop van de jaren werd de exploitatie weer winstgevend.

Niet voor niks was de gehele leiding van de spoorlijn derhalve aanwezig op de begrafenis van de poes, die formeel zelfs vicepresident van de onderneming was. De gouverneur van Wakayama schreef een officiële condoleanceboodschap aan de bevolking van het district.
Foto