Artis heeft deze week 5200 knoflookpadden uitgezet in Noord-Brabant.

Het is de vierde en laatste lichting van de padden die de Amsterdamse dierentuin heeft grootgebracht, met de bedoeling ze in het wild uit te zetten. De knoflookpad dreigt uit te sterven in ons land omdat er steeds minder gebieden zijn waar ze goed kunnen leven.

Artis werkt samen met de stichting Ravon (Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland), die een paar jaar geleden begon met een plan om de pad te redden. Het doel is dat er binnen twintig jaar sterke populaties ontstaan, die zich op eigen kracht kunnen voortplanten en overleven. Artis en Ravon hebben de afgelopen jaren ruim 80.000 knoflookpadden uitgezet in hun natuurlijke omgeving in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe.

De pad, die een lengte van 4,5 tot 6,5 centimeter bereikt, dankt zijn naam aan de naar knoflook ruikende afscheiding die via de huid vrijkomt als er gevaar dreigt. Sinds 1950 is het aantal leefgebieden van de knoflookpad met 74 procent afgenomen.

Waaraan herken je een knoflookpad?
De knoflookpad (Pelobates fuscus) is een plompe pad met opvallend uitpuilende ogen met verticale pupillen. Het lichaam is variabel van kleur (van licht gelig tot bruin) op de rug met een patroon van donkere vlekken. Op de flanken bevinden zich vaak rode of oranje vlekjes. De knoflookpad heeft een opvallend grote graafknobbel op zijn achterpoot. Bij verstoring kan de knoflookpad een stofje afscheiden dat licht naar knoflook ruikt. Knoflookpadden kunnen tot 8 cm groot worden. Bron: ravon.nl