Ongeboren kinderen moeten vaker en eerder worden beschermd tegen een rokende of drinkende moeder. Dat staat in een advies van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), meldt de Volkskrant woensdag. Moeders zouden verplicht moeten afkicken, alcohol laten staan of stoppen met roken.
De raad wil expliciet dat in de wet komt te staan dat ongeboren kinderen bescherming verdienen. Als moeders toch in de fout gaan, dreigt uithuisplaatsing van de baby, een dwangsom of de gevangenis.

Adviezen van de raad, die bestaat uit rechters, advocaten, wetenschappers en medici worden doorgaans zeer serieus genomen door het kabinet. De mogelijkheid dat de wet wordt doorgevoerd, is dan ook groot.

,,Ieder jaar worden er nog vijfhonderd baby's geboren met het foetaal alcohol syndroom", zegt Sonja de Pauw Gerlings, kinderrechter en lid van de RSJ tegen de Volkskrant. ,,Dat is heel akelig. Het zijn er vijfhonderd te veel. Of denk aan medicijnverslaving. Er zijn kinderen die ernstig verslaafd worden geboren. Heel zielig."

Hoewel in de wet nog niet staat dat ongeboren kinderen onder toezicht worden geplaatst, gebeurt het nu al zo'n 270 keer per jaar.
Toch is het nodig dat de wet er komt: De Pauw Gerlings: ,,Er gaat nu veel tijd verloren, omdat er lang wordt geaarzeld."

Het is aan jeugdhulpverleners, de vroegere gezinsvoogden, om ongezond levende moeders in de gaten te houden. Zij moeten de moeder ertoe aanzetten af te zien van verslavende middelen of zich te laten behandelen in een kliniek. De rechter kan er een straf aan verbinden als de moeder weigert: een dwangsom, een verblijf in de cel, of een uithuisplaatsing van de baby.

Een ander idee van de De Pauw Gerlings zijn speciale zwangerschapshuizen waar aanstaande moeders naartoe kunnen worden gestuurd om een verplichte behandeling te ondergaan.

Tot nu toe kwam de rechter er in de eerste 24 weken van de zwangerschap zelden aan te pas. De RSJ vindt dat daar verandering in moet komen. Het kindje nog niet levensvatbaar en is abortus toegestaan. ,,Die 24 weken moeten uit het hoofd", vindt De Pauw Gerlings.

,,Vanaf de bevruchting is het kind beschermingswaardig. In die 24 weken kan al veel onomkeerbare schade worden toegebracht." Wel of geen abortus doet niet ter zake, stelt de raad: zolang een moeder het kind draagt, heeft zij de plicht er zo goed mogelijk voor te zorgen.