Een Chinese man had ze al 2 jaar in huis voor hij besefte dat zijn puppy’s geen honden, maar beren waren. Hij kocht ze destijds van een Vietnamese man in het grensgebied tussen China en Vietnam.

In het begin merkte hij niets aan zijn ‘pups’. Hij baadde en borstelde ze dagelijks. Hij vond dat ze zich goed gedroegen en een gezonde eetlust hadden. Hij kreeg pas argwaan toe ze steeds meer eetlust kregen en hun voedingsgewoonten veranderden. Zo schuwden ze niet om de kippen van de man te vangen en op te eten. Na twee jaar gingen ze steeds minder op honden lijken en wogen ze elk ongeveer 45 kg. Maar het was pas toen hij een folder over beschermde diersoorten las, dat hij besefte dat hij twee jonge Aziatische zwarte beren aan het opvoeden was.

Hij waarschuwde de politie, die de dieren naar een opvangcentrum voor wilde dieren bracht. Een woordvoerder van het opvangcentrum zei dat de beertjes, een mannetje en een vrouwtje, in goede gezondheid verkeren. Er wordt nog gezocht naar een passend verblijf voor de dieren.

Aziatische zwarte beren zijn een bedreigde diersoort. Dat komt vooral door de ontbossing en mensen die op ze jagen. Het zijn echter gevaarlijke dieren, aangezien ze vaak mensen aanvallen.