Wist je dat er wel 6 miljoen insectensoorten zijn. En dat terwijl er van de mens maar 1 soort is. 80% van het dierenrijk loopt op zes poten. Insecten zijn dus de dominante soort op aarde. Voor elk mens is er 200 kg aan insecten. Eigenlijk is de aarde dus de planeet van de insecten, stelt Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie (ofwel insectenkunde) aan de Wageningen Universiteit.
Tijd dat we gebruik gaan maken van die enorme voorraad aan eiwitten. In China weten ze dit al, daar maken ze dankbaar gebruik van insecten in voedsel. Wereldwijd zijn er zo’n 1400 (smaakvolle) gerechten met insecten.
Maar zelfs als je huivert van het idee van insect eten, kan je er toch niet omheen. Nog los van die ene vlieg die in je bord soep belandt, zijn er behoorlijk wat insectendeeltjes vermalen door je voorverpakte voedsel. Wij eten per jaar zo’n 500 gram insecten die in bewerkt voedsel zitten. En dat is heel normaal. Er zijn zelfs afspraken over gemaakt met de levensmiddelenindustrie over hoeveel insectendeeltjes een bepaald product mag bevatten.
Ooit wel eens bij stil gestaan dat er eten in jouw plaatselijke super ligt dat bewust van insecten gemaakt is? Je wel eens afgevraagd hoe roze koeken zo roze komen? De kleurstof wordt gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru. En dat is goede handel, vertelt Marcel Dicke. Deze insecten kosten namelijk 30 euro per gram, en zijn daarmee meer waard dan goud, wat maar zo’n 25 euro per gram oplevert.
Oja, niet alleen roze koeken worden gemaakt van luizen, rode M&Ms en aardbeienyoghurt ook trouwens.
Insecten eten is niet zo gek en eng als je denkt. Entomoloog Dicke vind dat we allemaal aan de insecten moeten. Insecten zijn namelijk een goede bron van eiwitten. En daar heeft hij een paar goede en heel simpele redenen voor.
1) Insecten eten in plaats van vlees zorgt voor minder overdracht van virussen. Varkens lijken zo sterk op ons dat ziekten van varkens makkelijk overkomen op mensen.
2) Tien kilo voer levert slechts 1 kg rundvlees maar wel 9 kg insecten op.
3) Minder mest. Insectenvlees levert minder uitstoot van broeikasgassen en is dus beter voor het milieu.
4) En het is even voedzaam als vlees.
Is je interesse voor insecten als voedsel gewekt? Het boek van Dicke genaamd ‘Het insectenkookboek’ is een echte eye opener op dit gebied. Het bevat veel informatie over insecten als voedselbron wereldwijd, en daarnaast recepten voor koks die een uitdaging zoeken.