In Oslo geen zoevend, maar zoemend verkeer. De Noorse hoofdstad legt een speciale 'bijensnelweg' aan. Die moet het bedreigde beestje op een veilige manier door de stad loodsen via florissante daktuinen, parken en balkons.

"We zijn continu bezig de omgeving af te stemmen op onze behoeftes, maar we vergeten dat er ook andere diersoorten leven", zegt projectleider Agnes Lyche Melvaer van Bybi, een Noorse milieuclub die zich ontfermt over de stadsbij.

Het idee van de 'snelweg' is simpel: langs een route door Oslo zijn potten met bijvriendelijke bloemen en planten geplaatst op daken en balkons, zodat de bijen daarlangs kunnen vliegen zonder te verhongeren. Op de website van het project kunnen inwoners zien op welke plekken nog bloemen nodig zijn, en zich desgewenst aanmelden.

Behalve inwoners kunnen ook bedrijven meedoen. Zo ook het accountantskantoor van Marie Skjelbred, die zomaar een zoemende verstekeling tussen haar broodje aan zou kunnen treffen tijdens een werklunch. Het dakterras is namelijk beplant met roze vetkruid en er staan twee bijenkasten, waar inmiddels zo'n 45.000 bijen leven.

"Ook bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid voor het behoud van biodiversiteit", zegt accountant Skjelbred tegen The Guardian. Ze overtuigde haar baas om flink wat geld te investeren in het bijenproject: zo'n 46.000 euro. Met een ludiek sommetje rekende ze hem de baten voor. "Werkbijen leven ongeveer zestig dagen", aldus Skjelbred. "In die periode produceren ze ongeveer een lepel honing. Als wij hetzelfde werk zouden doen tegen het minimumloon, zou een pot honing 162.000 euro kosten."

Productie van menselijk voedsel
Noorse bijen worden weliswaar niet zo ernstig bedreigd door landbouwgif als in Amerika en sommige Europese landen, toch is een derde van de 200 bijensoorten in het Scandinavische land in gevaar. Dat is niet alleen nadelig voor de honingproductie. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van planten en spelen daarmee een essentiële rol in de productie van menselijk voedsel.

Christian Steel van het Noorse Biodiversiteitsnetwerk juicht de bijenroute daarom toe, maar hij bekritiseert ook de kortetermijnvisie van de Noorse overheid. "De regering verschuilt zich achter dit soort privé-initiatieven, terwijl ze er tegelijk een intensief landbouwbeleid op nahoudt waardoor veel bijen sterven."
Foto