De dief die donderdagmorgen een juwelierszaak in Enschede leegroofde, kan óf niet lezen, óf spreekt geen Nederlands. Hij maakte alleen maar nepsieraden buit, iets wat met koeienletters op de winkelruit staat.

"Alle ringen en sieraden in onze winkel zijn dummy's", is daar te lezen. Toch hield dat de inbreker niet tegen om 's nachts om half vier een ruit kapot te slaan en veel sieraden mee te nemen. Hij kon later door de politie worden aangehouden.

De eigenares van juwelier Amexxi is er behoorlijk van geschrokken: "We waren net twee dagen open. Zaterdag was het openingsfeestje. Ik had het allemaal heel mooi gemaakt, en nu is alles vernield. Gehuild heb ik niet, maar ik ben wel behoorlijk terneergeslagen. Het is vooral heel vervelend allemaal."

Maar de schade had veel hoger kunnen uitvallen. Echte sieraden lagen er niet, omdat die alleen op bestelling worden gemaakt. "De dummy's zijn ook niet heel goedkoop, maar het is allemaal nep. De dief heeft er alleen wat aan als hij een winkel wil beginnen. Verkopen kun je de dummy's niet." De eigenares hoopt dat ze de zaak snel weer kan openen.