De Mexicaanse drugsbaron El Chapo is via een tunnel uit zijn zwaarbeveiligde gevangenis ontsnapt. Dat is knap, maar niet heel creatief. Drie voorbeelden van inventieve weglopers.

Gebruik olie
De 25-jarige Litouwer Yuris Sinkevicius wist op kerstavond 2006 door de tralies van zijn celraam te glippen. Hoe? Met een maat verboog hij beetje bij beetje de tralies van zijn cel in het Noorse Vadsø. Vervolgens smeerden ze hun naakte lijven in met bakolie. Sinkevicius ging eerst en wist zich naar buiten te wurmen. Zijn maat bleek te dik en bleef dus achter. Sinkevicius werd in 2011 weer opgepakt bij een routinecontrole.

Verwond jezelf
Hij sneed een stuk van zijn oor af. Dat leek de 28-jarige Brit Michael O’Donnell in 2010 een goede manier om zich uit zijn cel in de Forest Bank-gevangenis bij het Engelse Manchester naar een ziekenhuis te laten vervoeren. Onderweg wachtten gewapende handlangers de ambulance op. Zij bevrijdden O’Donnell en namen de benen. Een half jaar later kreeg de politie hem weer te pakken.

Spaar flos
Hij kocht zelf een paar rolletjes in de gevangeniswinkel. De rest van zijn flosdraadvoorraad sprokkelde hij bij elkaar door zijn sigaretten met andere gevangen voor hun flosdraad te ruilen. Van al zijn bij elkaar gespaarde draad knoopte de 70 kilo zware Robert Shepard een touw dat sterk genoeg was om hem te dragen. Als Spiderman ontkwam hij er in 1994 mee uit de gevangenis van Charleston (VS), om 5 weken later weer te worden gepakt. En het flosdraad? Dat werd uit de schappen van de gevangeniswinkel gehaald om navolgers voor te zijn.