Een foto van enkele misvormde madeliefjes veroorzaakt veel ophef op het internet. De bloemen groeiden immers nabij de kerncentrale van Fukushima, Japan, waar in 2011 na een zware aardbeving en tsunami een kernramp gebeurde. De foto staat al sinds mei online, maar begint nu overal ter wereld viraal te gaan.
De bloemen zijn niet het eerste voorbeeld van mutaties als gevolg van de kernramp. Eerder was er al sprake van een gemuteerd konijn. Officieel is nooit bewezen dat het dier niet gewoon een geboorteafwijking had, maar aangezien het konijn geen oren heeft, is de link in de naweeën van de ramp snel gelegd.
In juli 2013 raakte bekend dat twee jaar na de kernramp nog steeds radioactief water naar de Stille Oceaan stroomde.
FotoDe laatste keer dat ik over "gemuteerde kikkers" las nabij een kerncentrale (geloof tchernobyl), bleek het een soort te zijn waar dat soort mutaties (extra poten, te weinig poten etc.) gewoon veel voor komt. Vreemd genoeg deed juist deze soort het goed in dat gebied.
Ik heb even over het 'related article' geskimd, blijkt ook hier dat dit soort vervormde bloemen gewoon in jou achtertuin kunnen voorkomen.
Verder zijn dit soort afwijkingen volstrekt natuurlijk, mocht het slecht zijn voor het plantje, dan sterft hij snel genoeg uit en nemen zijn gezonde soortgenoten het wel weer over.
Overigens is er nog een alternatieve verklaring naast straling waarom mutaties in dit soort gebieden meer voorkomen: Door de afwezigheid van mensen (die de straling vermijden), hebben planten en dieren veel meer ruimte. Omdat er veel meer planten groeien, zijn er dus totaal ook meer planten met afwijkingen. Relatief gezien hoeft dat helemaal niet abnormaal veel te zijn, wel zoeken mensen er veel meer na in dat soort gebieden.
aan.