Na een avond in de kroeg snel de blaas legen in een steegje? In San Francisco is dat geen goed idee. De Amerikaanse stad heeft genoeg van wildplassers en experimenteert met urine-afstotende verf die 'terugsproeit' naar de boosdoener.

Het moet een onaangename verrassing zijn voor nietsvermoedende dronkenlappen. In gebieden waar de urine zo'n beetje letterlijk van de muren druipt, heeft het stadsbestuur verf ingezet die inwoners op niet mis te verstane wijze van hun slechte gewoonte af moet helpen. De extreem hydrofobe verf 'Ultra-Ever Dry', waarmee de muren zijn bewerkt, stoot vrijwel alle vloeistoffen af, waardoor de urine terugspat op de kleren en schoenen van hardleerse wildplassers.

Mohammed Nuru, directeur openbare ruimte van San Francisco, kwam op het idee toen hij op internet las over het gebruik van de verf, die in de uitgaanswijken van Hamburg al een tijdje wordt gebruikt om wildplassers op andere gedachten te brengen. Onder de toepasselijke naam 'MrCleanSF' prijst hij de nieuwe maatregel aan op Twitter.

"De urine spat terug op de broek en schoenen. Het idee is dat wildplassers zich een volgende keer bedenken", zegt woordvoerster Rachel Gordon van openbare ruimte tegen persbureau Reuters. Volgens haar zorgt de superharde verf voor een 'terugsproeieffect' dat vele malen sterker is dan bij een gewone muur. De stad heeft ook geïnvesteerd in extra openbare toiletten.

San Francisco heeft inmiddels negen muren behandeld in uitgaansgebieden en wijken met veel daklozen. Voor de muren zijn borden geplaatst met de tekst: "Houd het op! Deze muur is geen openbaar toilet. Respecteer San Francisco en zoek verlichting op een geschikte plek."

De actie blijkt een groot succes. "We krijgen veel verzoeken van inwoners die de verf in hun steeg of op hun woning willen", aldus Gordon. "Sommige mensen doen het af als een gimmick, maar anderen hopen echt dat het de stinkende delen van San Francisco een stuk frisser maakt. De kosten van de verf zijn in ieder geval een stuk lager dan die voor het schoonmaakwerk."