Nadat Eric Hites zijn werk en zijn vrouw kwijtraakte, besloot hij dat het tijd was voor verandering. De 250 kilo zware Amerikaan pakte het radicaal aan: hij ging meer dan 5000 kilometer fietsen.

De 40-jarige Amerikaan luisterde naar zijn favoriete nummer: 'I'm Gonna Be (500 miles)' van The Proclaimers toen hij het idee kreeg. In dat liedje zit onder meer de tekst 'but I would walk 500 miles' ('ik zou 500 mijl lopen'). "Ik dacht niet dat ik 500 mijl kon lopen, maar ik kon het wel fietsen", zegt hij tegen NBC News.

De trip van Hites begon in de tweede week van juni in de staat Massachusetts. Voor het einde van het jaar wil hij in CaliforniŽ zijn. Alles wat hij bij zich heeft zit op het karretje achter zijn fiets. Elke nacht slaapt hij in een tent.

Tot nu toe bevalt de rit goed. "Het is fantastisch. Ik ontmoet zoveel leuke mensen en heb toffe gesprekken." Hites is al zo'n 20 kilo afgevallen, maar hij hoopt nog 90 kilo te verliezen. En er is nog een lichtpuntje: ook tussen hem en zijn vrouw lijkt het weer goed te komen.