Op het eerste gezicht lijkt het een scène te zijn uit een sciencefictionfilm. Dit enorme gat van vuur in het hart van de Karakumwoestijn is 40 jaar geleden gemaakt door geologen.

Het vuur in de krater brandt na al die jaren nog altijd. Welkom in Derweze in Turkmenistan. Het dorp is bekend door de ‘Poort naar de hel’.

Het is een 20 meter diep en 70 meter breed gat waarin gas brandt. Dit was ooit een met aardgas gevulde grot die gevoed werd door een lager gelegen gasveld. Tijdens een boring in 1971 stortte de grot in.

Men besloot dat het het veiligste was om het gas dat uit de grond kwam aan te steken in de verwachting dat het snel opgebrand zou zijn.

Het gas brandt echter nog steeds en ’s nachts is de gouden gloed van kilometers afstand te zien. Omdat het vuur een zwavelgeur verspreidt wordt het ‘de poort naar de hel’ genoemd.

Derweze, een dorp met 350 inwoners, ligt op 260 kilometer ten noorden van de Turkmeense hoofdstad Asjchabad. In april 2010 bezocht de president van het land, Gurbanguly Berdimuhamedov, de krater. Hij gaf opdracht het gat te dichten, maar dat is nog altijd niet gebeurd.
Filmpje