In Hongkong zijn zo'n 200 mannen en vrouwen gewapend met beha's de straat opgegaan. Ze protesteerden tegen een celstraf die een vrouw opgelegd had gekregen omdat ze volgens de rechter een agent had aangevallen met haar borsten.

De 30-jarige Ng Lai-ying deed in maart mee aan een protest tegen Chinezen die naar Hongkong komen om goedkope kleding te kopen. Toen de politie de demonstranten uiteendreef, werd ze naar eigen zeggen aangerand door een agent. Hij probeerde haar tas te pakken, zegt ze, maar hij kwam met zijn hand op haar borsten terecht.

De agent sprak dat tegen; volgens hem gebruikte Lai-ying haar borsten om hem aan te vallen. De rechter stelde de agent in het gelijk en veroordeelde de vrouw tot 3,5 maand cel.

De betogers verzamelden zich voor het politiebureau en riepen leuzen als "borsten zijn geen wapens". Ze zijn bang dat vrouwen door de uitspraak niet meer zullen deelnemen aan protesten. "De politie moet de richtlijnen herzien waarin staat hoe ze vrouwelijke betogers moeten aanpakken", zei een demonstrant tegen persbureau AFP.

De betoging, die de politie als illegaal had bestempeld, verliep zonder problemen. Aan het einde overhandigden de demonstranten een petitie aan de politie.
Foto