GIETEN - Twee zonen zijn nog niet af van de gemeente Aa en Hunze. Die legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechtbank in Assen, die het beslag op hun lonen van tafel veegde. De kwestie speelt al twaalf jaar.

De gemeente had loonbeslag gelegd omdat de zonen niet willen betalen voor het opruimen van het erf van hun overleden vader, die woonde in Gasselternijveen. De zonen hadden de erfenis van hun vader beneficiair aanvaard, wat inhoudt dat ze de erfenis alleen accepteren als de bezittingen meer waard zijn dan de schulden.

De vader had een garagebedrijf en zijn erf was nogal rommelig. De gemeente constateerde na een brand dat de situatie gevaarlijk was geworden en liet alles opruimen. De kosten van 40.000 euro wil de gemeente op de zonen verhalen, maar die geven niet thuis.

De vader is al in 2003 overleden. Het opruimen van het erf gebeurde in 2005. Het is de notaris niet gelukt het perceel te verkopen. Vervolgens legde de gemeente het loonbeslag en die zaak kwam eind juli dit jaar voor de rechter. Die stelde de gemeente in het ongelijk, waarop nu weer hoger beroep volgt. Burgemeester Eric van Oosterhout komt woensdag nog met een nadere toelichting.