Poepen, zelfs de koningin doet het, maar vast niet zo vaak als de gemiddelde noorderling. Inwoners van Groningen, Friesland en Flevoland poepen namelijk vaker dan andere Nederlanders. Meerdere keren per dag zelfs, schrijft Metro.
De verschillen zijn groot, blijkt uit onderzoek van Winclove, onderzoeker en ontwikkelaar van darmbacteriën. Een grote groep Friezen bijvoorbeeld poept meermaals per dag, terwijl anderen niet eens de een keer per dag halen.
”Dat betekent niet dat mensen die niet dagelijks poepen zich zorgen hoeven te maken”, zegt Eke Teekens, voedingskundige bij Winclove Probiotics. ”Alles tussen de drie keer per dag en drie keer per week is normaal.”
Wat de stoelgang bevordert, is een goed ontbijt en daarop scoort de gemiddelde Fries opvallend genoeg het slechtst van Nederland. Zeven op de tien ontbijt zelfs helemaal niet. Hun buren, de Groningers, nemen juist het vaakst een ontbijt.
Praten over poep is niet zo makkelijk. Een derde van de inwoners van Overijssel en Gelderland doet het nooit, terwijl Drenten en Limburgers er geen moeite mee hebben. ”Dit kan te maken hebben met het gegeven dat 43 procent van de Drenten hun ontlasting altijd bekijkt. Dan ben je er immers al bewuster mee bezig”, aldus Teekens.