Op een vliegveld in de Amerikaanse stad Atlanta is een vliegtuig vlak voor vertrek geraakt door een bliksemflits. Een verveelde reiziger filmde het natuurgeweld toevallig terwijl hij op de vertraagde vlucht stond te wachten.
De man maakte een filmpje van de storm voor zijn vrouw, om haar te laten zien waarom hij iets later thuis zou komen. Pas toen hij de beelden terugzag, viel hem op dat het stilstaande toestel wordt geraakt door een bliksemflits.
Het vliegtuig liep overigens geen schade op en is gewoon vertrokken. De maker van het filmpje is veilig aangekomen in Minneapolis en kon daar de spectaculaire beelden aan zijn vrouw laten zien.
FilmpjeQuote:
Het vliegtuig liep overigens geen schade op en is gewoon vertrokken. De maker van het filmpje is veilig aangekomen in Minneapolis....
Hoe is het met de piloten afgelopen??
Hoe ontlaadt zo'n vliegtuig zich? Staat op rubberen banden blijft die dan niet geladen? Kooi van Faraday ofzoiets; als je dat met de auto overkomt moet je je auto zachtjes tegen een boom o.i.d parkeren om hem te ontladen om te voorkomen dat wanneer je uitstapt je een fatale opdonder krijgt.
(Heb ik ergens gelezen lang geleden. )
Bliksem kan helemaal niet achterblijven, bliksem, en stroom in het algemeen, is juist het stromen van elektronen, achterblijvende bliksem is hetzelfde als een rivier die achterblijft midden op het land. Zie je het voor je? Een rivier die een rondje maakt en blijft doorstromen? Juist, dat kan niet, hooguit ontstaat er een meertje.
Verder zoekt bliksem de kortste weg (lees, minste weerstand) naar de grond, en die zal hij altijd vinden. Eigenlijk slaat bliksem uit, het dat zal het pas doen als er een route is. Bliksem kan gemakkelijk door de lucht, maar nog net iets makkelijker door voorwerpen, bomen, auto's, bliksemafleiders of gebouwen. Dat komt omdat deze allemaal minder weerstand hebben dan de buitenlucht. Met rubberen zolen of banden heb je meer weerstand dan zonder, en dan zal de bliksem minder snel jou kiezen. De bliksem kan gedeeltelijk door een auto of het vliegtuig gaan, en alleen het laatste stukje door de lucht, of gewoon geheel net iets verderop inslaan. Wat er zal gebeuren is vooral afhankelijk van hoe dichtbij de bliksem al was, en hoever de omweg via jou is, hoe meer jij geleid, hoe meer omwegen de bliksem wel wil maken. Omgekeerd ben je ook een stuk veiliger naast een hoog gebouw, de bliksem heeft daar aan al een hele goedkope weg naar beneden, en slaat jou dus over.
aan.