Een moeder in Australië heeft haar verslaafde zoon van 17 opgesloten in een speciale kooi. Zo moet hij afkicken van methamfetamine (ice). De tiener is het eens met haar aanpak: “Beter in een cel bij mijn moeder dan in een echte gevangenis.”
De kooi, die 1.900 euro kostte, heeft ze in haar huis in Rockhampton laten bouwen. Er staat een tweepersoonsbed in en er is ruimte om te bewegen. De stalen tralies moeten voorkomen dat zoon Wiley uitbreekt.
Aan het programma ‘A Current Affair’ laat de moeder weten dat Wiley er zelf om vroeg. “Hij huilde in zijn bed en schreeuwde om hulp. Mama, je moet mij opsluiten, je kan mij niet vertrouwen, ik ben onberekenbaar, je moet de deur in het slot doen.”
Als hij ice heeft gebruikt, kruipt hij in de kooi zodat hij niet compleet door het lint kan gaan. Niet zo’n goed idee, vindt expert Sam Biondo. “Dit toont de wanhoop en angst die vele families en geliefden van verslaafden dagelijks treffen. Ze zullen alles uitproberen, maar het is niet gepast.”
De moeder verdedigt haar aanpak. “Zolang je niet zelf zo’n vreselijke ice-roes hebt meegemaakt, weet je niet waarover je spreekt. Je krijgt te maken met een monster.”