Wetenschappers hebben ontdekt dat giraffen – met name in de nacht – een neuriënd geluid maken. Onduidelijk is nog waarom.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat giraffen een vrij complexe sociale structuur hebben. Ze maken deel uit van een losse groep waarvan de samenstelling voortdurend verandert. Communicatie is in zo’n dynamische samenleving belangrijk. Wanneer een individu (weer) bij de groep komt, kan hij bijvoorbeeld kreten slaken om te communiceren wie hij is of om de sociale banden met de rest van de groep te versterken. Maar hoe zit dat met giraffen? Communiceren zij ook?
Wetenschappers besloten dat uit te zoeken. Ze gingen aan de slag in drie dierentuinen: in Berlijn, Kopenhagen en Wenen. Zowel buiten als binnen werden overdag en ’s nachts opnames gemaakt die de onderzoekers na afloop beluisterden en analyseren.
Uit het onderzoek blijkt dat de giraffen ‘neuriën’. De geluidjes die de giraffen maakten, duurden 0,41 tot 4.17 seconden. Het geneurie had een frequentie die gemiddeld tussen de 92.1 en 25.78 hertz lag.
Wat verder opvalt, is dat de giraffen de geluiden met name ’s nachts maakten. “Zelfs verzorgers van de giraffen stelden dat ze de geluiden nog niet eerder gehoord hadden,” schrijven de onderzoekers. Ze denken wel te kunnen verklaren waarom de giraffen met name ’s nachts geluiden maken. “Giraffen gebruiken mogelijk vaker geluiden zodra ze slechter zicht hebben.”
De onderzoekers maakten geen videobeelden en dus is het onmogelijk om te achterhalen welke giraf welk geluid maakte. “We zijn nu niet in staat om te bewijzen dat het geluid inderdaad gebruikt wordt voor communicatie,” zo schrijven de onderzoekers. Ze pleiten voor meer onderzoek.