De wasbeer staat op het punt in groten getale Nederland binnen te trekken. Dat concludeert bioloog en roofdierenspecialist Jaap Mulder op basis van de vangst van een wild exemplaar in het Limburgse Siebengewald. Over 15 á 20 jaar is de Duitse wasbeer volgens hem geïntegreerd. ,,Zorg er dan maar voor dat de deksel van de kliko goed vastzit.''
De wasbeer in Siebengewald is onlangs door het waterschap Peel en Maasvallei gevangen met een vangkooi voor beverratten. Het gaat om een jong wasbeertje met een een lengte van tussen de 60 en 80 centimeter en een gewicht van acht kilo. Voor Mulder een aanwijzing dat er de komende jaren een invasie van wasberen vanuit Duitsland wordt verwacht. ,,Dit dier maakt deel uit van de voorhoede, de verkenners. Het gaat om jonge, zwervende dieren die een eigen plek zoeken om zich te vestigen", vertelt Mulder in Limburgs Dagblad.
Na overleg met de provincie werd het dier overgebracht naar het Natuurhulpcentrum, een opvangcentrum voor wilde dieren in het Belgische Opglabbeek. Daar wordt het dier onderzocht op ziektes.
De nieuwsgierige rovertjes hebben namelijk vaak een spoelworm bij zich, die via hun uitwerpselen ook in de mens terecht kan komen, wat in ernstige gevallen tot de dood kan leiden. Dat komt weliswaar voor, maar het risico is uitermate gering. ,,De jackpot win je tien keer zo gemakkelijk'', schreef Mulder al in 2012 op natuurbericht.nl.
In 2008 werd er een melding gemaakt van een wasbeer in Berg en Dal. Drie jaar geleden werd het nieuwsgierige diertje al gespot in een natuurgebied van de Gelderse Poort bij Nijmegen (zie video onderaan). Volgens de kenner stond de wasbeer toen ook al op het punt de oversteek te maken.
Toch zijn Mulder en ARK Natuurontwikkeling er dit keer wel zeker van dat de wasbeer de komende jaren sterk oprukt. ,,De populatie in Duitsland is dermate aan het groeien dat ze op zoek moeten naar een breder leefgebied, net als de wolven'', aldus een woordvoerder van de stichting.
De nieuwsgierige rovertjes uit Amerika staan bekend om het plunderen van vuilnisbakken. Staat dat Nederlanders ook te wachten? Mulder: ,,Afschieten, zoals de Duitsers in 1954 al hebben geprobeerd, heeft weinig zin. Er komen telkens nieuwe voor terug. We kunnen onze leefstijl beter aanpassen aan het exotische diertje. Over een jaar of 20 kun je de deksel van je kliko maar beter goed vastmaken!''.
Volgens Duitse onderzoekers loopt ook de Nederlandse natuur geen gevaar. Wasberen vinden in een Europa een lege plek in het ecosysteem zonder andere (roof)dieren te verdringen en zonder prooidieren uit te roeien. Wel eten ze vogeleieren, maar dat brengt volgens de onderzoekers geen achteruitgang van vogelpopulaties met zich mee. De grootste vijand van de wasbeer zal de automobilist worden. Mulder verwacht dat het aantal aangereden wasberen automatisch ook zal toenemen. ,,Maar ze weten de veilige oversteekplaatsen zoals aangelegde bruggen en tunnels ook wel te vinden'', verwacht hij.
De wasbeer komt van oorsprong voor in Noord- en Midden-Amerika. In Europa werd hij in 1934 voor het eerst uitgezet in de Duitse deelstaat Hessen, 'ter verrijking van de fauna'. Het sloeg aan en nu, ruim zeventig jaar later, komt de wasbeer in een groot deel van Duitsland algemeen voor.