Ingenieurs hebben een enorme 3D-printer gebouwd, die gebruikt kan worden om duurzame woningen te printen.
De BigDelta-printer van het Italiaanse bedrijf WASP is twaalf meter hoog en kan gebruikt worden om woningen te printen in gebieden zonder een moderne infrastructuur. De printer gebruikt ruwe materialen uit de omgeving om de huizen te bouwen. De mensen achter de BigDelta-printer vinden de printer ook geschikt om in te zetten na natuurrampen. De printer kan de wederopbouw van een getroffen gebied bespoedigen.
“Aarde is overal ter wereld verkrijgbaar: het is goedkoop en makkelijk te vormen”, staat op de website van WASP. “In combinatie met lokale materialen kan er klei geproduceerd worden. Gebouwen van klei gaan lang mee. En als ze niet meer worden gebruikt, dan blijft er geen rotzooi liggen.”
Op dit moment leven 1,6 miljard mensen in slechte huizen. De komende vijftien jaar zoeken vier miljard mensen een betaalbaar huis. Dit betekent dat er dagelijks bijna honderdduizend nieuwe huizen gebouwd moeten worden om aan die volwaarde te voldoen. WASP-oprichter Massimo Moretti hoopt dat zijn 3D-printer een steentje bij gaat dragen. “We lieten zien dat onze 3D-printer echt huizen kan bouwen”, zegt Moretti. “En we hebben ook een model ontwikkeld voor duurzaamheid.”
Filmpje