Weten of je trouwe viervoeter dementie heeft? Dankzij wetenschappers uit Slowakije is dat nu mogelijk. Zij maakten een test om de ziekte te ontdekken bij honden.

Aan de hand van slaapgedrag, zindelijkheid, of ze zich kunnen orienteren en hoe ze omgaan met andere honden, kan worden vastgesteld of een hond dement wordt. Zo kan een hond die de ziekte heeft sneller worden behandeld.

De Slowaakse onderzoekers hebben over de test gepubliceerd in het tijdschrift Applied Animal Behaviour Science. Met de test kunnen de verschillende stadia van dementie worden vastgesteld.

Dementie bij honden begint vooral met slaapproblemen en ongewoon sociaal gedrag. Als ze de ziekte langer hebben kunnen ze hun zindelijkheid verliezen en problemen hebben met oriŽntatie.

Net als mensen kunnen honden op oudere leeftijd met de ziekte te maken krijgen. De wetenschappers denken dat er in Europa ongeveer 14 miljoen 'bejaarde' honden een hoger risico hebben om dement te worden.

De wetenschappers onderzochten 215 honden van tussen de 8 en 16,5 jaar. Aan de hand van gesprekken met de eigenaar werd gekeken of ze symptomen van dementie hebben.