Een vrouw een orgasme bezorgen was nog nooit zó makkelijk, sinds onderzoekers een nieuwe paddenstoel hebben ontdekt. De zwam heeft namelijk een zeer bijzondere werking.

De twee Amerikaanse onderzoekers John Halliday en Noah Soul ontdekten de zeldzame oranje paddenstoel tijdens een expeditie in Hawaï, een aantal jaar geleden. Het gerucht ging dat de tropische 'dictyophora' bijzondere krachtige eigenschappen zou hebben. Daar wilden de onderzoekers meer van weten.

Dus testten ze de werking van de geur van de zwam bij 20 mannen en 16 vrouwen. Ze vroegen de proefpersonen of ze de geur wilden opsnuiven. Wat bleek? De mannen vonden de geur 'walgelijk' en voelden niets. De vrouwen daarentegen werden alle 16 opgewonden. Sterker nog: zes van hen kregen een orgasme na geroken te hebben aan de paddenstoel.

"De paddenstoel lijkt een seksuele werking te hebben", zeggen de onderzoekers in hun onderzoek. "De hormoonachtige elementen in de paddenstoel kunnen verwant zijn met de neurotransmitters die tijdens seks in het vrouwelijke brein vrijkomen."

Het experiment is gepubliceerd in het International Journal of Medicinal Mushrooms. Wel is er kritiek op het onderzoek, omdat het destijds om zo'n kleine groep proefpersonen ging. Bovendien zijn er geen andere onderzoeken naar deze paddenstoel gedaan.

De paddenstoel is overigens niet overal ter wereld te plukken. Sterker nog: de 'orgasmezwam' is alleen te vinden op plekken waar lava stroomt.

Nee, Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging, heeft 'echt nog nóóit' van deze paddenstoel met zijn werking gehoord. "Het lijkt mij heel sterk." De paddenstoel die op Hawaï is gevonden, is een stinkzwam, zegt Boomsluiter. "En als je de Latijnse naam phallus impudicus voor stinkzwam letterlijk vertaalt, krijg je 'ondeugende penis'. Dat heeft de stinkzwam te danken aan zijn vorm."

De stinkzwam is in allerlei soorten en maten te vinden in Nederland. De tropische soort, waarover de onderzoekers spreken, is volgens Boomsluiter 'zeer waarschijnlijk' ook te vinden in andere tropische gebieden. Denk aan Indonesië, Zuid-Amerika, China. "En dan zou die lustopwekkende paddenstoel alléén op Hawaï te vinden zijn? Dat lijkt me vreemd."

Volgens Boomsluiter wordt al eeuwen beweerd dat de gewone stinkzwam opwekkende gevoelens zou losmaken bij mensen. "Die lustopwekkende werking vind ik persoonlijk dus lariekoek. Paddenstoelen hebben wél soms een geneeskrachtige werking. Er zijn nu heel wat onderzoeken gaande naar zwammen die kanker genezen. Het lijkt me zinvoller dáár aandacht aan te besteden dan aan die 'orgasmezwam'."
Foto