Kent u die mop van die geitenboerderij met 11.000 dieren die in Putten zou komen? Die komt niet. Blijkt een typefoutje van de provincie Gelderland in het ontwerpbesluit.

Het gaat 'slechts' om een hoeve met 1.100 geiten waarvoor een aanvraag was ingediend. Een heel gewoon aantal voor een melkgeitenhouderij. Niets bijzonders aan. Van een nieuwe megastal is dus geen sprake. Alle commotie die daarover maandag is ontstaan in Putten en omgeving blijkt niet nodig.

Woordvoerder Marga Nijenhuis van de provincie Gelderland legt uit waar het mis ging: ,,In het besluit is handmatig het aantal geiten ingevoerd door een van onze medewerkers. Daarbij is een 0 te veel geplaatst bij 1.100. Vervolgens is het besluit digitaal doorgezet. Het wordt dan vijf dagen later automatisch gepubliceerd. Daar kunnen we niets meer aan veranderen. In tussentijd heeft de aanvrager gereageerd; die zag dat we een fout hadden gemaakt. We hebben toen een nieuw besluit gepubliceerd met het goede aantal. Pas toen konden we het oude besluit handmatig verwijderen uit het systeem. Waarom dat niet eerder kan, weet ik ook niet - dit is wat ze mij verteld hebben.''

Maar toen was het besluit (in PDF-formaat) al lang en breed verspreid via allerlei kanalen. En ook maandagochtend was de internetlink naar dat foute besluit nog altijd actief. Nijenhuis begrijpt daar overigens helemaal niets van en zegt 'het heel vervelend te vinden'. Vooral omdat er nu een heel ander verhaal de wereld in is geholpen.

11.000 geiten in één stal
Luuk van der Veer van de Gelderse statenfractie van de Partij voor de Dieren reageerde afgelopen weekeinde als in zijn wiek geschoten door dat aantal van 11.000 geiten in Putten en zocht contact met de media. Hij repte over een nieuwe megastal. Maar ook hij heeft dat nieuwe besluit klaarblijkelijk niet gezien en is op het verkeerde been gezet.

Ook de aanvrager van de megastal is 'not amused'. Het gaat om een mogelijke koper van de boerderijen en opstallen aan de Vanenburgerallee in Putten. Op naam van de eigenaar van dat agrarisch erf had hij een aanvraag ingediend bij de provincie. Hij wilde graag weten of hij op die plek een biologische geitenhouderij met 1100 geiten kan beginnen. Niets megastal, juist het tegenovergestelde dus.

Daar komt nog bij dat de eigenaar van de boerderijen - de vermogende vastgoedondernemer Jan Leendert van den Heuvel - dus ook niets met die geiten te maken heeft. Om vergunning bij de provincie te kunnen aanvragen is 'slechts' zijn naam en vastgoedbv gebruikt. Overigens met zijn medeweten. Alleen een eigenaar kan zoiets immers aanvragen.

Die mogelijke koper - die anoniem wil blijven - weet nog niet of hij daadwerkelijk met die geitenboerderij gaat beginnen, laat hij telefonisch vanuit het buitenland weten. Hij vindt het bijzonder vervelend dat alom is gepubliceerd dat zakenman Van den Heuvel een megastal in Putten wilde bouwen. Daarover zal hij ook nog bij de provincie Gelderland aan de bel trekken.