In Polen wordt door pioniers nog altijd driftig gezocht naar de goudtrein die de Duitsers hebben verschanst. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook Nederland een plek kent waar mogelijk een goudschat ligt begraven.

De plek waar de goudstaven liggen, is de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween er een loodsschip vol goudstaven onder de golven. Het schip was onderweg naar Engeland om het Nederlandse goud veilig te stellen voor de Duitsers. Maar in de ochtend van 11 mei 1940 liep de loodsboot 19 met aan boord 937 goedstaven op een Duitse mijn. Het schip met de goudstaven zonk en 16 opvarenden kwamen om het leven. Direct na de oorlog werd het schip met de lading goud geborgen, maar niet alle goudstaven werden gevonden. Zo zijn er nog altijd 6 goudstaven zoek.

Volgens de inmiddels 83-jarige zoon van de Engelse commandant, Ian Hill, liggen er nog altijd goudstaven op de bodem van de rivier en zou een duiker eens moeten gaan kijken. Andere deskundigen zeggen dat de goudstaven door baggeraars zijn opgezogen en zo zijn verdwenen.

In het nationaal sleepvaart museum in Maassluis is inmiddels een tentoonstelling gewijd aan het rampzalige goudtransport.