Een nieuwkomer in New York is vijf dagen lang verdwaald nadat hij gewoon even naar buiten ging voor een wandeling. Damon Mootoo verbleef in het huis van zijn broer in South Jamaica, Queens, toen hij een dag na zijn aankomst even dacht de 'Big Apple' te verkennen. De 32-jarige Mootoo raakte snel gedesoriënteerd in het ingewikkelde stratenplan van Queens. Tot Michael Bharath, een lid van de orde van de Samaritanen, hem zondagavond oppikte. Helemaal verkleumd en gedeshydrateerd. Mootoo herstelt momenteel in het Jamaica Hospital.
Mootoo, die weliswaar licht doof is maar best kan communiceren in het Engels, zei dat hij niemand om hulp vroeg omdat hij schrik had het land uitgezet te worden nadat hij veel enge verhalen over New York gehoord had. Nochtans had Mootoo onlangs nog een vaste verblijfsvergunning gekregen. De Samaritaan vond een van de kou wegkwijnende Mootoo op de terugweg van zijn werk. Nadat hij en zijn vrouw de vreemdeling hadden opgevangen, deed Mootoo zijn verhaal. Gelukkig had Mootoo nog een papiertje met daarop het adres van zijn broer in een zak, zodat Bharath hem terug huiswaarts kon brengen. "Wanneer ik mensen zie die in nood zijn, probeer ik hen te helpen", sprak de Samaritaan. "Had ik hem een paar uur later tegengekomen, was hij dood geweest."
Ook de broer van Mootoo deed al zijn verhaal: "Damon vroeg wel om water, maar was te beschaamd om te bedelen voor eten of aan iemand de weg te vragen", aldus Roger, die in South Jamaica al overal foto's van zijn verdwenen broer had opgehangen. "In deze vriestemperaturen, sliep hij in verlaten auto's of onder een houten staketsel in de tuin van vreemdelingen. Toen ik hem terugzag, weende hij gewoon. Hij heeft veel schrik gehad, vooral omdat hij zo veel nare verhalen over New York gehoord had. Nu wil hij terug naar huis, terug naar Guyana."